Cricketspelande personer på Balsta IP.
1 av 3
Foto: Henrik Säll/Sveriges Radio.
Fayaz Emtiazi från Afganistan har hittat många nya vänner i Sverige genom cricketlaget.
2 av 3
Fayaz Emtiazi från Afganistan har hittat många nya vänner i Sverige genom cricketlaget. Foto: Henrik Säll/Sveriges Radio.
Arif Afzalzada startade cricketlaget ANFF efter önskemål från boende på Hotell Eskilstuna.
3 av 3
Arif Afzalzada startade cricketlaget ANFF efter önskemål från boende på Hotell Eskilstuna. Foto: Henrik Säll/Sveriges Radio.

Cricket på uppsving tack vare nyanlända

Spelaren Fayaz Emtiazi: Det betyder jättemycket för mig
1:46 min

Cricket är en av Sveriges snabbast växande sporter. Mycket tack vare många flyktingar från Afghanistan där cricket är en av de populäraste sporterna.

Under de senaste fem åren har antalet cricketföreningar i Sverige ökat från 14 till 61 stycken enligt Svenska cricketförbundet. I Sörmland finns två av dem. 

En av de heter Afghan national fred förening, ANFF, och är hemmahörande i Eskilstuna.

Den började som en kulturell förening men idag har den även ett fotbollslag och sedan 2014 har de ett cricketlag efter önskemål från asylsökande på Hotell Eskilstuna.

Idag kommer det personer från fler håll, både i och utanför länet, oftast nyanlända eller ensamkommande flyktingbarn för att spela med ANFF.

– När de kommer hit och spelar har de lite kul och släpper all stress kring asylprocessen. annars blir de deprimerade, säger Arif Afzalzada som startade laget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".