Säkerhetsdagar i skolan för sexåringar i Nyköping
Andreas Ahlberg, simlärare på Junis lär barnen om säkerhet. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio

6-åringar i Nyköping lär sig om säkerhet av räddningstjänsten

"Om inte föräldern har bältet på sig kan man nypa föräldern i örat"
1:49 min

Säkerhet vid bad, i bilen och hemma och vad gör man om det händer något, det tas upp under skolans säkerhetsdagar.

Det är bland annat Sörmlandskustens räddningstjänst, ambulansen i Nyköping och Junis Nyköping, som årligen arrangerar säkerhetsdagarna. P4 Sörmland är med när elever från Jönåkers skola, Vittra Kungshagen och Bergshammarskolan i Nyköping får utbildning.

– Om inte föräldrarna har bältet på sig kan man nypa föräldern i örat och säga att man inte vill åka, säger Isabelle som går i förskoleklass.

Det är bland annat Sörmlandskustens räddningstjänst, ambulansen i Nyköping och Junis Nyköping som varje vår bjuder in sexåringar för utbildning i säkerhet. Det handlar om 1100 barn i förskoleklasser från Nyköping, Oxelösund, Gnesta och Trosa och barnen är också ett sätt att nå föräldrarna med information. Henrik Schenström är säkerhetssamordnare på Sörmlandskustens räddningstjänst.

– Vi uppmanar barnen att de ska prova sin brandvarnare när de kommer hem, har de ingen brandvarnare så ska de uppmana sina föräldrar att de ska köpa, en för det är en billig livförsäkring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".