Petter och Eva Sahlström från Trosa gick föräldrakurs tillsammans.
Petter och Eva Sahlström från Trosa gick föräldrakurs tillsammans. Foto: Jonna Berglund och Jonna Spiik/Sveriges Radio.

ABC-kurs gjorde Eva till en gladare förälder

"Vårt beteende påverkar barnen" - och om att inte säga inte...
3:54 min

Tvåbarnsföräldrarna Eva och Petter Sahlström från Trosa gick en av de många föräldrakurser som arrangeras i åtta av Sörmlands nio kommuner.

- Vi har skrattat mycket åt dråpliga situationer. Jag har blivit gladare och starkare som förälder - och det ger oss gladare barn, säger Eva Sahlström.

Föräldrautbildningen Alla Barn i Centrum, ABC, som ges i Trosa kommun sedan flera år tillbaka går ut på att fokusera på det som fungerar bra, att stärka relationerna mellan föräldrar och barn och att synliggöra barnets perspektiv. En kurs omfattas av fyra träffar med varsitt tema: visa kärlek, vara med, visa vägen och att välja strider.

ABC bygger på forskning om barn och föräldraskap och ingår i ett uppdrag nuvarande folkhälsomyndigheten fick av regeringen redan 2010 för att stärka stödet till föräldrar.

På vår Facebook-sida kan du se en video med ABC-utbildarnas bästa råd

I Sörmland erbjuder alla kommuner utom just nu Gnesta någon form av föräldrautbildning. Dels de som är öppna för alla - men även riktade utbildningar för familjer med mer allvarliga problem. Och en studie som gjorts på uppdrag av Socialstyrelsen visar att just riktade föräldrautbildningar gör stor skillnad för de berörda familjerna.

Men i både de riktade kurserna och de som är öppna för alla handlar det att som förälder ändra sitt eget beteende:

- Vi har försökt att inte säga inte till våra barn - och bara då insåg vi hur ofta vi sagt det. Men nu försöker vi fokusera på det positiva, säger Petter Sahlström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".