I två år har 30 studenter från Mälardalens Högskola arbetat med att ta fram en racingbil som ska korsa den australienska öknen.
1 av 2
I två år har 30 studenter från Mälardalens Högskola arbetat med att ta fram en racingbil som ska korsa den australienska öknen. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio
Emelie Simson, som delvis varit projektledare för konstruktionen av solcellsbilen, är en av förarna
2 av 2
Emelie Simson, som delvis varit projektledare för konstruktionen av solcellsbilen, är en av förarna Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Här är solcellsbilen som ska korsa öknen

Studenten André Löfkvist: Den har blivit verklighet
3:26 min

Ett trettiotal studenter från Mälardalens Högskola har arbetat med att ta fram en racingbil som ska korsa den australienska öknen.

I Bridgestone World Solar Challenge tävlar bilar som drivs av solenergi, om vem köra snabbast i 3000 kilometer genom öknen - och det är universitet från hela världen som ställer upp i tävlingen.

MDH Solar Team är ett av två deltagande lag från hela Norden, och ställer upp för första gången. André Löfkvist som studerar till civilingenjör på MDH är team-manager för projektet.

– Den har blivit verklighet!

– Vi har försökt hitta det bästa dynamisk, mekaniskt och bästa solcellsytladdningsförmåga.

Idag avtäcktes bilen och förarna presenterades under pompa och ståt. Sex av studenterna som varit med och tagit fram bilen kommer att sätta sig bakom ratten. Emelie Simson, som delvis varit projektledare för konstruktionen av solcellsbilen, är en av förarna.

– Det känns jättekul!

Hur förbereder man sig?

– Mycket körtid i bilen så man lär känna den. Lite värmeträning i bastu, alla förare har fått basta i 50 grader med kläderna på.

Bilen ska åka i en hastighet på mellan 70 och 90 km/h.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".