Jan-Ivar Kvickström. lärare i svenska för nyanlända elever på Prins Wilhelmgymnasiet i Flen.
Jan-Ivar Kvickström. lärare i svenska för nyanlända elever på Prins Wilhelmgymnasiet i Flen. Foto: Jonna Berglund

Att undervisa nyanlända blev ett drömjobb

Jan-Ivar Kvickström, Flen: Jag önskar att fler fick vara med om det här
2:36 min

På Prins Wilhelmgymnasiet i Flen är drygt 40 procen av eleverna nyanlända. Och de flesta av dem har kommit under det senaste dryga året.

De nyanlända eleverna går nu på språkintroduktionsprogrammet där den tidigare rektorn för skolan – och nu pensionerade Jan-Ivar Kvickström – är lärare i svenska.

– Det är skitkul på modern svenska, säger Jan-Ivar Kvickström med ett skratt och fortsätter:

– Glada ungdomar som vill lära sig. Det är ju det mitt arbete gått ut på hela livet och nu undervisar jag ungdomar som frågar efter och vill lära sig mer. Det önskar jag att fler fick vara med om.

Tidigare har Jan-Ivar Kvickström själv varit rektor för Prins Wilhelmgymnasiet, men är pensionär sedan några år tillbaka. Han hade inte tänkt att göra baklängeskarriär som han säger, men är nu glad att han tackade ja till uppdraget som svenskalärare för de nyanlända ungdomarna, varav de flesta i hans klass också är ensamkommande:

–  Många bär ju på en hel del trauman och det är inte alltid enkelt för dem att koncentrera sig på ord och grammatik. Men de allra flesta klarar det i alla fall.

Varför är de här ungdomarna så vetgiriga, tror du?

– Nu är det ju inte rosenrött varje dag för de är ju också tonåringar med allt vad det innebär. Men kanske är det så att de anar att de fått en andra chans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".