Ett Facebookinlägg och bild från dåd i Israel.
1 av 2
Filmklippet som delats i sociala medier visar hur en person kör in med en lastbil på en busshållplats vid ett populärt promenadstråk i de äldre delarna av Jerusalem, där det står ett antal militärer och väntar. Attacken som skördade fyra dödsoffer och upp mot ett 20-tal skadade bland militärerna inträffade i Jerusalem den 8 januari i år. Foto: Skärmdump från Facebook och Mahmoud Illean/TT.
Jimmy Jansson. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio
2 av 2
Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio

Jimmy Jansson (S) kritisk till kommunanställds dödsdådshyllning

"Det är helt oacceptabelt"
2:02 min

Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna reagerar starkt på att en kommunanställd hyllat ett dåd i Jerusalem där 4 personer dödades.

I sociala medier delade och hyllade personen som sitter i ledningen av Eskilstunamoskén Al Rahaman, som också är anställd i kommunen, ett filmklipp där en person i en lastbil mejar ned människor vid en busshållplats på ett populärt promenadstråk i Jerusalem, och backar och kör över dem en gång till. Fyra militärer vid busshållplatsen dödades och ett 20-tal skadades.

Nu reagerar Jimmy Jansson som är socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna på agerandet.

– Det är inte okej. Det är helt oacceptabelt. Är det så att man tycker att det är så viktigt att skapa gehör för sina åsikter så kanske det inte går att arbeta offentligt, säger Jimmy Jansson.

Kommunens tjänstemän har känt till det här under en längre tid, men inte agerat. Först efter vår granskning är medarbetarens inlägg i sociala medier borttaget.

Enligt Jimmy Jansson måste kommunen nu agera som arbetsgivare och ta kontakt med den anställdes fack och se till att det sköts enligt arbetsrättsliga regler.

Han säger också att Eskilstuna inte är ensamt om liknande händelser och att han är beredd att driva det här långt tillsammans med kommunernas organisation SKL

– Jag tänker att det här kan bli prejudicerande och jag tror att det är viktigt att kommuner i Sverige och Eskilstuna kommun är otroligt tydliga med vad som krävs och förväntas av en när man ska jobba i vår organisation och har lön från skattebetalare, säger Jimmy Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".