Polisen om Säpo:s rapport: Inte överraskad

1:39 min

Säpos rapport om en stor ökning av våldsbejakande extremister i Sverige är ingen överraskning för polisen i Eskilstuna.

Säpo rapporterar om tusentals nu jämfört med hundratals vid den senaste bedömningen 2010.

– Det är ingen överraskning alls, säger Fredrik Hedlund, förundersökningsledare vid polisen i Eskilstuna och inriktad på dessa frågor. 

Han nämner bland annat sociala medier, som en källa till tecken på utbredningen av våldsbejakande extremism i Sverige och Eskilstuna. P4 Sörmland har den här veckan granskat den salafistiska al Rahman moskén i Eskilstuna. En av ledarna där hyllade på sitt Facebook konto en film där en lastbil mejar ner soldater på en busshållplats i Jerusalem, något som i Israel betecknas som en terrorhandling.

Mannen är anställd i Eskilstuna kommun och är nu tagen ur tjänst i avvaktan på arbetsrättslig utredning.

Fredrik Hedlund tror trots den synliga ökningen av våldsbejakande extremism i Eskilstuna inte att risken för terrordåd skulle ha ökat.

 – Nej, det finns inga grupper som har den kapaciteten här, men enskilda personer kan man inte skydda sig emot, säger han.

Eskilstuna sticker inte heller ut när Säpo pekar ut de orter, där extremismen ökat mest utan då handlar det om Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro. Men att det finns ett stort samarbete i de här kretsarna mellan Örebro och Eskilstuna är känt, men inte heller det oroar Fredrik Hedlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista