Sörmländska bostadsbolag trotsar JO

Flera kommunala bostadbolag i länet har stängt under hela dagen idag eftersom det är en så kallad klämdag. Justitieombudsmannen, JO, har flera gånger kritiserat kommunala bostadsbolag och andra offentliga myndigheter för att ha stängt under klämdagar.
Eskilstuna Kommunfastighet, Flens Bostad AB, Katrineholms fastighet AB och Trosa Bostäder har stängt kontoren helt till och med måndag, medan de andra kommunala bostadsbolagen har begränsat öppethållandet. Det visar en rundringning som SR Sörmland gjort. JO har flera gånger kritiserat offentliga förvaltningar runtom i landet för att de varit helt stängda under klämdagar. JO anser att offentliga förvaltningar måste hålla öppet minst två timmar alla klämdagar, dels därför att myndigheter enligt lag har skyldighet att vara tillgängliga för medborgarna, och dels därför att medborgarna ska kunna ta del av allmänna handlingar enligt Tryckfrihetsförordningen. Och de flesta offentliga myndigheterna i Sörmland verkar ha tagit åt sig av JOs kritik från andra år och håller i allafall ett begränsat öppethållande idag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".