James håller en gitarr
1 av 3
Foto: Alicia Tegeborg, Sveriges Radio.
Hus
2 av 3
Foto: Alicia Tegeborg, Sveriges Radio.
Växthus
3 av 3
Foto: Alicia Tegeborg, Sveriges Radio.

Hemma hos James Hollingworth

3:24 min

Den nyblivna 70åringen James är bland annat känd för låten Älgarna demonstrerar. Men visste du att hans karriär började med en vit lögn, eller att han skrivit en förbjuden barnbok?

Vi besöker James Hollingworth i hans tillflyktsnäste utanför Mellösa.

En vit lögn blev starten på James karriär som låtskrivare. Han arbetade som ljudtekniker på en filminspelning då producenten frågade honom om han kunde skriva låtar.  

— Jag insåg ju chansen, här måste man ju bara ta tillfället i akt, berättar Hollingworth.

För några år sedan skrev James boken "Rappe Svamlings äventyr". En dag får han ett rekommenderat brev på posten, där det stod att boken genast skulle bort från marknaden.

Jag hade nämligen kallat en älg för älgvis, vilket några andra också gjort för tio år sedan. Så när jag skrev boken, skyddade de namnet.

Så någon bok hamnade aldrig på marknaden, men fler låtar skapades. Där finns bland andra "Kärlekens Tempel",  som handlar om en person som varit flyktig i livet, men nu hittat sin plats på jorden.

Handlar låten om dig?

— Det är sant, jag har flyttat väldigt mycket. Det har varit berikande men det ligger mycket av mig i den här sången.

Men nu har friden nått även James Hollingworths bröst. I en stuga utanför Mellösa bland odlingar och egna byggprojekt så trivs han.

— Här känns det jättebra, konstaterar James.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista