Sommarstugemorden: Åklagarna lägger fram krav på straff idag

2:02 min

I dag ska åklagarna berätta vilket straff de anser att de två personer som åtalats för sommarstugemorden utanför Arboga ska få. Samtidigt pågår fortfarande utredningen kring ett av morden.

Åklagarnas linje är tydlig: Den 42-åriga kvinnan från Eskilstuna och hennes ex-pojkvän är skyldiga till mord och mordförsök på kvinnans föräldrar.

42-åringens pappa dödades, och hennes mamma skadades svårt, i knivattacken som skedde i en sommarstuga utanför Arboga i augusti 2016.

I dag ska åklagarna presentera vad de vill att 42-åringen och pojkvännen ska få för straff om de döms av Tingsrätten.

Kvinnan står också åtalad för mord på sin make. Maken hittades död i Hjälmaren vid samma sommarstuga ett år tidigare. Åklagarna tror att mannen ströps eller dränktes på annan plats, för att sen placeras ut i Hjälmaren för att få det att se ut som en olycka. Men exakt hur mordet gick till, och vem eller vilka som var på plats, är oklart.

Och samtidigt som kvinnan nu riskerar att dömas för det mordet pågår fortfarande polisutredningen mot tre andra personer. Samtliga tre är misstänkta för mord på maken – men utredningen står just nu still eftersom åklagarna väntar på uppgifter från utlandet.

 – Jag har skickat påminnelse till det här landet, men har inte fått annat besked än att processen pågår. Vi får se när vi får något svar, säger åklagare Jessica Wenna. Hon tillägger också att misstankarna mot de tre är att betrakta som relativt svaga.

Vad det är för uppgifter man väntar på vill Jessica Wenna inte säga, utan hänvisar till förundersökningssekretess.

Sveriges Radio direktrapporterar från rättegångssalen, med start 09:00.