Efter hot och vandalisering – moské i Eskilstuna vill kameraövervaka

2:39 min

Islamiska församlingen i Eskilstuna får statsbidrag för att öka säkerheten. För pengarna vill man både sätta upp kameror och bygga stängsel.

– Det kommer att hjälpa jättemycket, jag tror att många kommer bli skrämda bara över att se att det finns kameror här, säger Oweis Eiduni, intendent på moskén i Årby.

Utanför moskén går det fortfarande att känna brandlukten, trots att det var flera månader sedan kontorsbyggnaden som ligger intill moskén stod i lågor.

Branden och andra sabotage i närheten av moskén har gjort flera i församlingen rädda.

– Jag känner det själv, jag bor här i närheten och min familj är rädd. Vissa i församlingen har till och med slutat komma till moskén, säger Oweis Eiduni.

Man kan inte säga att det är något annat än ett hat .

När P4 Sörmland besöker moskén letar han fram sin senaste polisanmälan, den handlar om ett flertal brevlådor utanför moskén som i slutet av juni slets ner och slogs sönder. Breven hittades sönderrivna och utkastade en bit bort.

– Man märker att det är en propaganda mot islam och muslimer. Man kan inte säga att det är något annat än ett hat, säger Oweis Eiduni.

I år delar myndigheten för trossamfund ut 22 miljoner kronor inom bidragskategorin som kallas för lokalbidrag, ungefär 10 miljoner av dem är öronmärkta för säkerhetshöjande åtgärder.

Men söktrycket från församlingarna är högt. Sammanlagt har det kommit in ansökningar för en summa på 307 miljoner kronor för lokalbidraget. Nu meddelar myndigheten att många kommer få avslag.

För att få säkerhetsbidraget ska församlingen blivit utsatt för en attack relaterat till främlingsfientliga handlingar eller riskerar att vara föremål för en sådan attack.

Islamiska församlingen i Eskilstuna är en av de som kommer att få ta del av bidraget. De kommer tilldelas strax över 73 000 kronor för att höja sin säkerhet.

– Vi vill sätta upp en kamera här, och kameror där borta på framsidan, säger Oweis Eiduni och pekar runt på gården utanför moskén.

– Och nu vill vi också sätta upp ett högt stängsel runt hela moskén.

Än så länge är det inte säkert om moskén får tillåtelse att sätta upp kamerorna. Det finns också en risk att flera församlingsmedlemmar tycker illa om kameraövervakningen.

– Det känns självklart inte bra att behöva sätta upp kameror. Många som besöker moskén är flyktingar, de kanske har haft politiska problem i sina hemländer och vill inte vara med i kamerorna, säger Oweis Eiduni.

Rahul Abdi Mohammed kommer ofta till moskén för att be. Han känner sig trygg där, men tror ändå att kamerorna kan vara en bra idé.

– Det är många som är här och ber tre till fyra gånger om dagen. Det behövs lite säkerhet, säger han.