Hus och bilar skadades av sten efter sprängning

1:44 min

Sprängningar i samband med ett vägbygge i ett nybyggt villaområdet i Trosa gick fel igår och sprängsten, stora som knytnävar, slungades mot fastigheter och bilar intill, enligt polisen som har inlett en utredning.

– De håller till 50 meter från våran tomt och helt plötsligt stack berget och sprutade över vår tomt, säger Mårten Nilsson, en av de drabbade villaägarna.

30-40 stenar hamnade på Nilssons tomt.

– Det är ett hål i fasaden och bilen har fått två bucklor. Man får vara glad att ingen skadades. Man tror ju att de har koll. Min son och svägerska var ute och var bara en hårsmån från att få en sten i huvudet.

Edvin Nilsson-Rosén är 7 år och var ute i trädgården när sprängningen inträffade.

– Det började flyga en massa stenar mot vår gräsmatta. Det kändes som att jag skulle dö.

Ingen person skadades, men det hade kunnat gå illa, enligt drabbade villaägare som fick sina hus skadade.

– Klockan var ett och vi skulle äta lunch jag och min sambo i köket och helt plötsligt piper det en signal om att de ska spränga och smällen kommer och någon sekund senare haglar det sten över hela huset. Vi tror att taket rasar in. Det är hål i hela huset, på trall och på bilarna. Det kunde ha gått riktigt illa, säger villaägaren Victoria Andreasson.

Vad känner du nu då?

– Helt tom. Vårat hus är helt nybyggt och nu ska det renoveras. Det är trasigt överallt.

Enligt polisen var det Bergssprängaren Forsberg AB som ansvarade för sprängningen. Företaget vill inte kommentera det som hänt under pågående utredning. Det skriver företaget i ett sms till P4 Sörmland.

Polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig vårdslöshet och har inlett en förundersökning. Arbetsplatsen är stängd i avvaktan på att företaget och polisen utreder olyckan.