Stor saknad efter att asylboende i Eskilstuna stängdes

1:40 min

När asylboendet på Hotell Eskilstuna stängdes i maj flyttade Ali Khavari från Afghanistan till en ort i Småland. Efter det har situationen för honom försämrats, berättar han.

– Jag gick i skolan i Eskilstuna, gick till biblioteket, simmade och träffade kompisar men nu har jag ingenting. Jag bara sitter i mitt rum eller sover, säger Ali Khavari, en av de som tidigare bodde på asylboendet på Hotell Eskilstuna.

Migrationsverket fortsätter arbetet med att avveckla flera av de boenden som upphandlades i samband med det stora asylmottagandet 2015.

I maj stängdes asylboendet på Hotell Eskilstuna och i början av juni stängdes asylboendet på Emtnäs i Nyköping. 31 juli sades kontraktet med asylboendet i Hållsta utanför Eskilstuna upp.

De som bodde på asylboendena flyttades till olika delar i landet. 18-åriga Ali Khavari hamnade i en liten ort i Småland. Nu vet han inte om han har någon skola att gå till och saknar sina vänner.

Kvar i Eskilstuna finns Doris Rosenbeck, hon drabbades också av att asylboendet stängdes ner. Under Alis tid i Eskilstuna hann de utveckla en nära vänskapsrelation.

– Jag tycker det är jätteledsamt att han har flyttat och att det är så långt borta. De rycks helt ifrån sina kompisar och familjer de har lärt känna, säger Doris Rosenbeck.