Röda och blå förpackningar med kondomer. Foto: Jenny Cattani/Sveriges Radio.
Foto: Jenny Cattani/Sveriges Radio.

Fler i Sörmland smittas av gonorré

Smittskyddsläkare Helena Hervius Askling: trenden är samma som i storstadslänen
1:17 min

Fler i Sörmland har smittas av könsjukdomen gonorré jämfört med samma tid förra året och allt fler yngre smittas.

I slutet av juni hade Folkhälsomyndigheten fått in totalt 1191 anmälda fall av svenskar som smittats av gonorré. Det är 390 fler fall jämfört med samma tidpunkt förra året.

Sörmland följer samma trend som resten av landet. Hittills i år har det anmälts 14 fall av gonorré i länet. Förra året var det sammanlagt 16 fall på hela året.

– Det som är oroande med gonorré är att det är en bakterie som blir allt mer antibiotikaresistent. Det kan bli svårt att behandla i framtiden och mer komplicerat för de som får gonorré, säger Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare i Sörmland.

Hon berättar att de som smittas av gonorré också är yngre än tidigare.

– Det kan tyda på andra typer av vanor vad gäller att använda kondom. Men man har nog inte heller funderat så mycket på gonorré som yngre person. Det var väldigt vanligt på 70-talet i Sverige, det är inte alls de siffrorna nu men vi ser att det kommer tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".