Det pyr och ryker fortfarande kraftigt från avfallshögarna på Lilla Nyby.  Foto: Vesa Hiltula, chef för återvinningsanläggningen.
1 av 4
Det såg ut så här dagen efter branden på återvinningsstationen Lilla Nyby i Eskilstuna. Foto: Vesa Hiltula, chef för återvinningsanläggningen.
Brand på Lilla Nyby i Eskilstuna
2 av 4
Foto: Tobias Danielsson/Sveriges Radio
Rök stiger upp på himlen vid en brand i Eskilstuna. Foto: Tobias Danielsson/Sveriges Radio.
3 av 4
Det brinner vid avfallsstationen i Lilla Nyby i Eskilstuna. Foto: Foto: Tobias Danielsson/Sveriges Radio.
Brinner med stora mörka moln på Lilla Nyby
4 av 4
Foto: Tobias Danielsson/Sveriges Radio

Räddningsinsatsen avslutad vid Lilla Nyby

Räddningstjänsten i Eskilstuna avslutade sina släckningsinsatser vid återvinningsanläggningen, "soptippen", i Lilla Nyby strax efter midnatt i natt.

– 00.20 upphörde insatsen. Med tanke på väderläget och bedömningen av marken så avslutade vi. Vi tillför ingenting nu, säger Anders Ellow, inre befäl på Räddsam, kommunernas samarbetsorganisation.

Det pyr fortfarande i en stor flishög och räddningstjänsten bedömer att det kommer brinna under lång tid.

– Liknande erfarenheter från Jönköping där man täckte en liknande hög med sand var att det var kol och glöd ett år efter branden, säger Anders Ellow, som hävdar att regnet igår kväll och i natt inte påverkar det som ligger och pyr inne i avfallshögen.

Det kommunala bolaget Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö tar över ansvaret nu och väntas under måndagen ge besked om öppettider.

Återvinningsanläggningen har haft stängt över helgen och nya besked när den kan öppna väntas inom kort.

– Vi kommer att ha kvar utrustning på plats för att inte bli tagna på sängen om det blir fint väder igen, för att snabbt koppla upp oss, säger inre befäl på Räddsam, Anders Ellow.

Det var i torsdags som Räddningstjänsten kallades till platsen efter larm om en omfattande brand i en av avfallshögarna. En stor rökpelare steg upp mot himlen och den kunde ses flera kilometer därifrån.

Det är fortfarande inte helt säkert utrett varför det började brinna, men energibolaget ska utreda det.

Under helgen har bolaget hänvisat allmänheten till Eskilstuna Räddningstjänst Facebook-sida för uppdaterad information om branden.

"Om inget oförutsett sker under helgen kring branden läggs ny information på vår hemsida under måndag förmiddag", skriver Energi och miljö på sin hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".