Åklagaren kräver livstids fängelse i sommarstugemålet

2:09 min

Åklagare Jessica Wenna krävde idag livstids fängelse för de båda åtalade när det gäller mordet och mordförsöket på en 42-årig kvinnas föräldrar i en sommarstuga i början av augusti förra året. Domen meddelas 21 augusti.

Rättsmedicinalverket har inte kunnat komma fram till exakt hur gammal mannen är, men åklagare Jessica Wenna menar att han vid flera tillfällen sagt att han är född 1994 och att det därför ska anses klarlagt att han var 21 år vid de här tillfällena. Det är därför hon menar att han kan dömas till livstids fängelse för mord och utvisning.

– Han har vid flera tillfällen sagt att han är född 1994. Därför ska det sanses klarlagt att han var 21 år vid de här tillfällena. Därför ska han dömas till livstids fängelse. Det måste anses väga tungt att ex-pojkvännen i privata sammanhang vid flera tillfällen sagt till andra att han är över 21 år, säger åklagare Jesssica Wenna.

Mannens advokat Lars Jähresten har vid flera tillfällen sagt att mannen var under 21 år då gärningarna begicks och har hänvisat till ett iranskt dokument som styrker det. Jähresten menar därmed att mannen inte kan dömas till livstids fängelse.

– Han begick brotten under stark påverkan av 42-åringen och under påverkan av droger. Därför ska straffet stanna vid 14 års fängelse, säger Lars Jähresten.

Åklagare Jessica Wenna yrkar också på att den 42-åriga kvinnan ska dömas till livstids fängelse, med fortsatta restriktioner.

– Det är viktigt att vi får behålla kontrollen över 42-åringens kontakt med omvärlden, säger Wenna.

42-åringens advokat menar att mordet och mordförsöket på hennes föräldrar inte var överlagt och planerat och att 42-åringen inte medverkat till detta.

Tingsrätten i Västmanland har tidigare meddelat att de båda är skyldiga och vilket straff de får meddelas måndag 21 augusti. Både 42-åringen och ex-pojkvännen ska vara kvar i häktet i väntan på dom.