Toppolitiker i Strängnäs dödshotad – kommunen ser över säkerheten

0:44 min

Kommunhuset i Strängnäs fick utrymmas efter att kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt, (M) fått ett brev som innehöll vitt pulver.

Händelsen skedde på måndagen när kommunstyrelseordföranden i Strängnäs, Jacob Högfeldt (M) fick ett kuvert. I kuvertet fanns även en lapp med en lapp där det stod "Snart är du död".

– Jag släppte pappret, gick ut ur rummet och stängde dörren, säger Jacob Högfeldt.

Det var igår eftermiddag som polis och räddningstjänst larmades till kommunhuset och vid 17-tiden hävdes avspärrningarna efter att det vita pulvret visat sig vara ofarligt.

Polisen har inlett en förundersökning om hot mot tjänsteman och kommunen har gjort nödvändiga säkerhetsåtgärder.

– Det var givetvis inte roligt alls. Den typen av händelser är ju inte alls bra för demokratin och arbetet som vi som företrädare för invånarna försöker göra så bra och ödmjukt som möjligt, så givetvis väldigt negativt, säger Jacob Högfeldt.

Hur påverkar det dig och ditt politiska arbete nu då?

– Jag kommer att jobba på för fullt.

Cecilia Vikström, kommundirektör i Strängnäs, säger ser allvarligt på händelsen.

– Vi hade ett informationsmöte med personalen i förmiddags för att berätta vad som hände och vad vi gjorde och att polisen utreder. Vi utvärderar också självklart vår krishantering igår, säger hon.

Kommunen ska titta närmare på säkerhetsfrågorna långsiktigt, enligt Cecilia Vikström.

– Man behöver titta över hela säkerheten, hur hanterar vi post och skalskyddet. Vi har pratat med dem som hanterar post och sagt att de ska vara extra vaksamma, exempelvis vad man gör om  det är vitt pulver i posten, säger hon.

Hur ser du på det som hänt?

– Det är självklart allvarligt. Det här är på nått sätt ett hot mot demokratin. Vilka vill bli förtroendevalda politiker om man blir utsatt för hot och våld? säger Cecilia Vikström

Hur känner du - det är ju tjänstemän som hotas också ibland?

– Det är alltid beklagligt när det blir hot oavsett var i organisationen det sker, säger Cecilia Vikström.

Hälften av landets förtroendevalda kommunpolitiker har blivit utsatta för hot eller hat, enligt en rapport från Sveriges kommuner och landsting, SKL från 2016. Läs mer om det här!