Strängnäs kommunhus. Foto: Sveriges Radio Sörmland.
Foto: Sveriges Radio.

Många politiker blir utsatta för hot

Lena Langley, SKL: Det är alarmerande
1:44 min

Hälften av landets förtroendevalda kommunpolitiker har blivit utsatta för hot eller hat, enligt en rapport från Sveriges kommuner och landsting, SKL från 2016.

– Det är alarmerande att förtroendevalda blir utsatta som har i uppdrag att ta hand om vårt gemensamma. Det skapar ju en otrygghet och osäkerhet för att andra nya medborgare ska vilja ta förtroendeuppdrag om de som är förtroendevalda blir utsatta, säger Lena Langley, handläggare på SKL:s sektion för styrning och demokrati.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, publicerade förra året en rapport som 260 kommuner i landet svarade på. Säkerhetsansvariga i kommunerna uppgav att omkring 50 procent av de förtroendevalda har blivit utsatta.

Kvinnliga politiker är mer utsatta än män, unga politiker är mer utsatta än äldre och de som är mer aktiva på sociala medier är mer utsatta, berättar Lena Langley på SKL.

Moderaten Jakob Högfeldt i Strängnäs blev igår dödshotad via ett brev med pulver och en lapp med hotfull text.

Lena Langley berättar att det finns uppgifter som tyder på att 60 procent av landet kommunstyrelseordföranden i Sverige har blivit utsatta.

– Ja det är ju den gruppen som oftast är frontfiguren i kommunen och den grupp som oftast är utsatt. De har ju en viktig position att vara ledare sin kommun, säger hon.

På SKL har man även fått in uppgifter om att politiker i landets kommuner censurerar sig själva.

– Vi har ju fått kännedom på SKL genom BRÅ:s undersökningar att det är politiker som censurerar sig själva i talarstolen och faktiskt inte vågar säga de som de egentligen vill.

Lena Langley på SKL berättar om vilka det är som hatar och hotar förtroendevalda.

– De som framför allt hatar och hotar är en förargad medborgare som inte har accepterat ett beslut eller ett kommande beslut som ska fattas och som då tar till odemokratiska medel för att beslutet inte ska tas eller gå igenom, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".