Nytt uppsving för turismen i Sörmland

1:51 min

I juni var det rekordmånga övernattande turister i länet, visar siffror från Statistiska centralbyrån.

Statistiken redovisar antalet nätter som turister har spenderat på bland annat hotell, vandrarhem och privatuthyrda stugor i Sörmland. I juni beräknas det ha varit drygt 128 000 gästnätter, det är den högsta siffran på minst 10 år.

Fredrika Hultgren, ansvarig på turistbyrån i Vingåker, menar att de senaste årens satsning på turistinformation har gett resultat.

– Vi gör vår besöksguide tillsammans med våra grannkommuner i Katrineholm och Flen. Den har vi gjort i tre år nu och vi har sett en ökning från första året till i år i antalet guider som går åt.

Antalet gästnätter av utlänska turister har ökat med 17 procent jämfört med samma tid förra året. Tyskarna är den största gruppen och i juni stod de för strax över 10 000 övernattningar. Utanför Europa är den största turistgruppen ifrån kina, då handlar det om cirka 1 500 övernattande turister.

– De är väldigt intresserade av sörmländsk natur och man har länge försökt sälja in det här med slott och herresäten. De vill gärna kolla på fina byggnader och höra lite om historian.

Under sommarens första månad var det ett högt tryck på boendena i kommunen, menar Fredrika Hultgren.

– När folk har ring hit till mig på turistbyrån och frågat om någonstans att bo har jag vidarebefordrat dem till boenden, men då kan de ringa tillbaka och säga att det har varit fullt. Så det är ganska bra beläggning här under sommartid.