Man står med pinng
1 av 3
Per Stening visar upp hur mycket sjövatten han har i sina tanker. Foto: Linnea Svensson/Sveriges Radio
Fyrhjuling
2 av 3
Fyrhjulingen har Per Stening fått låna av en granne för att kunna ta sig ner till sjsön. Foto: Linnea Svensson/Sveriges Radio
Trädgård
3 av 3
Krukväxterna kräver en hel del vattning i Per Stenings trädgård Foto: Linnea Svensson/Sveriges Radio

Svåra torkan: Per hämtar tusentals liter sjövatten varje dag

"Vi måste fylla på med sjövatten varje dag"
1:28 min

När den egna brunnen inte räcker måste Per Stening åka fyrhjuling till den närliggande sjön för att hämta flera tusen liter vatten varje dag.

Den svåra torkan slår mot fler än bara bönderna. Per Stening driver en trädgårdsbutik utanför Österåker i Vingåkers kommun. 

Sedan i början på juni i år har han behövt åka ner till sjön med en fyrhjuling Lotten 800 meter bort för att med hjälp av en pump hämta vatten för att vattna växterna som finns i krukor. 

– Den väger ju ett ton när vi kör den, så det är jobbigt. Det är mycket vatten det handlar om, säger Per Stening. 

Trädgården är på nästan 6 000 kvadratmeter och Per Stening behöver åka till sjön för att hämta nästan 2000 liter vatten varje dag och det har han inte alltid behövt. 

– Under några år har jag behövt åka ner till sjön. Vi har aldrig kört så mycket vatten som vi har gjort i år, Per Stening. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".