Kor på en äng.
Kötiderna till slakterierna är just nu tre månader. Det på grund av att många bönder behöver akutslakta på grund av torkan. Foto: Erland Vinberg/TT

Torkan skapar långa köer till slakterierna

Slakteriet: Vi vill lyckas lösa det här
1:22 min

Torkan gör att många bönder nu måste akutslakta en del av sina djur för att klara utfodringen av de andra. Det skapar köer på tre månader till slakterierna.

Sörmland är det län i landet som drabbats hårdast av sommarens svåra torka. Många lantbrukare tvingas nu tidigarelägga slakten på sina djur, för att kunna klara utfodringen. Något som skapar köer till slakterierna.

– Vi försöker prata med lantbrukarna, och säga att de försöker skörda lite träda och skaffa lite underhållsfoder på det sättet, säger Hans Larsson, inköpare på Scan i Linköping. 

Torkan drabbar främst de bönder som har betesdjur, och som nu har mycket svårt att hitta bete. De bönder som får miljöstöd från EU för att deras djur betar på åkrar där det finns en biologisk mångfald får inte stödutfodra sina djur, för då blir de av med miljöstödet och kan bli återbetalningsskyldiga.

För de bönderna blir det nödvändigt att akutslakta en del av sina djur, och hoppas på att mer regn kan få fart på växtligheten.

– Jag hoppas att det kommer lite regn, och att vi lyckas lösa det här, säger Hans Larsson på Scan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".