Flera sörmländska politiker har utsatts för hot

1:50 min

Landets kommunstyrelseordförande är en utsatt grupp när det gäller, trakasserier, hat och hot. 60 procent utsätts.

Det visar rapporter från Sveriges kommuner och landsting, SKL och Brottsförebyggande rådet (Brå).

Efter att kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs dödshotats i veckan har P4 Sörmland ringt runt till övriga sörmländska kommuner för att kolla hur utsatta kommunstyrelseordföranden är.

Socialdemokraten Göran Dahlström, ordförande i Katrineholms kommunstyrelse, blev 2010 själv utsatt för ett dödshot.

– Att vara kommunstyrelsens ordförande är väldigt utsatt för man står ju ansvarig för samtliga beslut som man fattar in kommunen. En del beslut gillas inte av alla, säger han.

Politikern Göran Dahlström blev 2010 utsatt för ett dödshot. Hotet polisanmäldes, någon gärningsman hittades aldrig och ärendet lades ner.

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, är risken högre att utsättas om man är en yngre politiker än om man är äldre, en förtroendevald som är aktiv på sociala medier är mer utsatt och kvinnliga kommunstyrelseordföranden är mer utsatta.

Socialdemokraten Anneli Bengtsson i Vingåker har inte blivit hotad som kommunstyrelsens ordförande. Det blev hon däremot när hon var socialnämndens ordförande. Hon utsattes på en internetsajt.

– De hoppades att de skäggprydda ensamkommande barnen skulle utsätta mig för våldtäkt, eftersom jag hade tagit ett beslut om att öppna ett HVB-hem, säger hon.

Några kommunstyrelseordföranden säger att de inte blivit utsatta och några vill inte säga om de blivit utsatta eller inte. Johan Rocklind är förtroendevald i Gnesta.

– På vilket sätt som jag har känt eventuella obehag är något som jag inte har någon lust att kommentera i dagsläget, säger han.

Enligt SKL finns det kommunpolitiker i Sverige som censurerar sig själva i talarstolen av rädsla att utsätts för hot. De sörmländska politikerna upper att de inte gör det. Catharina Fredriksson är kommunsstyrelsens ordförande i Oxelösund.

– Jag skulle inte vilja säga att jag censurerar mig, men däremot så är jag nog väldigt varsam med orden och väljer mina ord noggrannt, säger hon.