Svartmunnade smörbulten riskerar att etablera sig i Oxelösund

2:39 min

Den svartmunnade smörbulten är ett hot mot vårt naturliga fiskesystem. Nu vill länsstyrelsen att man ska rapportera in till de om man får syn på arten.

Fisken, som ursprungligen hör hemma i Kaspiska och Svarta havet, har troligen tagit sig till Östersjön med hjälp av fartygens barlastvatten. 2008 sågs den för första gången i Sverige, i Karlskrona skärgård, Den har sen dess spridits till stora delar av Östersjön.

Det har ännu inte kommit några rapporter om fisken i Oxelösund, men Rickard Gustavsson, biolog på sportfiskarna säger att det är ett riskområde. 

– Den sprids med barlastvattnet från stora fartyg ochdet är mycket trafik här i Oxelösund vilket gör att den kan transporteras hit, säger Rickard Gustafsson biolog på Sportfiskarna i Nyköping. 

Arten är väldigt konkurrenskraftig och det blir många snabbt vilket gör att det finns inte så mycket göra när den väl etablerar sig. Samtidigt äter den allt i sin väg från snäckor och blåmusslor till andras fiskars rom vilket utgör ett hot mot de rådande fiskeståndet.

Enligt Jimmy Blom som är länsfiskekonsulent på länsstyrelsen ska man ta död på fisken om man stöter på den.

– Rekommendationerna från havs och vatten myndigheten är att man ska döda den om man får upp en och sen får man gärna rapportera in sitt fynd till Artportalen så vi får se hur den här arten sprider sig, säger Jimmy Blom.

Har de rapporterats in några fynd i Sörmland?

 – Ja, i en inventering förra året kom det fram några, i Bråviken vet vi att det kommit och vi har även fått sporadiska rapporter om att den dykt upp i Mälaren, säger Jimmy Blom.