Bild på skolskjutsfordon, sen bild på mamma Heidi och sonen Jamie.
Mamma Heidi vet fortfarande inte hur det ska bli med skolskjuts för sonen Jamie. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT /Privat

En vecka till skolstart – Jamie, 7 år, nekas skolskjuts

Mamma Heidi: Vi vet inte om han kommer kunna gå i skolan
2:31 min

Jamie har Downs syndrom och ska snart börja skolan i Katrineholm. Men eftersom mamma Heidi bor i Vingåker nekas han skolskjuts av kommunen.

Jamie, 7 år, är skriven i Katrineholms kommun, där hans pappa bor. Men han bor växelvis också med mamma Heidi Lustig, som bor i Vingåker. Snart ska Jamie börja särskola i Katrineholm, men med bara någon vecka kvar till skolstart är det fortfarande ett stort frågetecken kring hur han ska ta sig till skolan.

Jamie behöver skolskjuts, men på grund av det delande boendet vill ingen av kommunerna ta ansvar för skjutsen.

– Det känns jättejobbigt. Vi hade sett fram emot att han skulle få gå i skolan, men nu vet vi inte alls om han kommer kunna gå i skolan eftersom han inte blir berättigad skolskjuts, säger mamma Heidi.

Elever som bor växelvis har rätt till skolskjuts från båda föräldrarna, men det förutsätter att båda är bosatta i samma kommun. Men eftersom mamma Heidi bor i Vingåker uppfyller Jamie inte kraven för skolskjuts. Och eftersom Jamie inte är skriven i Vingåker vill kommunen där inte betala för Jamie.

– Det är inte Vingåkers kommun som ska ta kostnaden, i och med att han är skriven i Katrineholm och de får statsbidrag för Jamie. Man kanske behöver se över lagen, säger Helena Edrenius (S), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

I Katrineholm pekar politikerna på att man följer lagen.

– Förvaltningen har gett ett svar utifrån gällande reglemente och de har hanterat frågan utifrån den praxis som finns, säger Johan Söderberg (S), ordförande i Bildningsnämnden i Katrineholm.

Men mamma Heidi är besviken på lagen.

– Lagstiftningen borde kommit längre. Det är år 2017 och det ser ut så här idag. Man är inte kärnfamilj, och man bor på olika ställen, säger hon.

Nu har kommunerna öppnat för att Jamie får åka med skolskjuts, men bara i mån av plats.

– Jamie kan få åka tills ett barn som är berättigat får den platsen. Så egentligen har vi inte kommit någonstans, säger mamma Heidi.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".