Tecknad bild på 42-åringens pojkvän.
42-åringens ex-pojkvän vittnade i rätten idag. Foto: Johan Hallnäs/TT

Åklagaren: Pojkvännen ska dömas till 14 års fängelse

Reportern: Bakslag för åklagaren som yrkade på livstid
4:26 min

Åklagaren ändrar nu sin straffyrkan. Den man som erkänt mord och mordförsök i en sommarstuga i Arboga förra året ska dömas till 14 år, menar de.

I onsdags blev det känt att åklagaren i fallet med sommarstugemorden utanför Arboga fått in nya handlingar gällande en av de åtalades ålder.

Handlingarna säger att mannen var 20 år när han utförde knivattacken i sommarstugan, och att han därför inte kan dömas till livstids fängelse – något som åklagaren tidigare yrkat på.

Och nu ändrar åklagaren alltså officiellt sin straffyrkan. Istället för livstids fängelse borde mannen dömas till 14 års fängelse, tycker åklagaren. Det framgår av en tjänsteanteckning från Västerås tingsrätt.

14 års fängelse är samma straff som den åtalade mannens försvarare tidigare yrkat på.

Mannens försvarare krävde tidigare i veckan att en ny slutplädering i straff-frågan skulle hållas, i och med åklagarens ändrade hållning. Men det kravet dras nu tillbaka.

Rättsmedicinalverket har tidigare försökt utreda mannens ålder, men har inte kunnat fastställa huruvida han är över 21 år eller ej.

Mannen står tillsammans med en 42-årig kvinna från Eskilstuna åtalad för mord och mordförsök.

Mer om Sommarstugemordet utanför Arboga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".