Att det skulle vara svårt att odla druvor och producera vin i Sveriges kalla klimat stämmer inte alls, säger Göran Amnegård som driver en av Sveriges äldsta vingårdar.
Att det skulle vara svårt att odla druvor och producera vin i Sveriges kalla klimat stämmer inte alls, säger Göran Amnegård som driver en av Sveriges äldsta vingårdar. Foto: Andreas Liljeheden/Sveriges Radio.

Blacksta vingård i Flen hoppas få sälja vin

"Vi har basråvaran, vi har klimatet, vi har kunnandet, vi har bara inte de politiska verktygen"
6:10 min

Blacksta Vingård utanför Flen hoppas kunna få sälja vin på gården framöver. Det säger Göran Amnegård som driver gården efter nya politiska vindar.

Allianspartierna kan med stöd av Sverigedemokraterna driva igenom en motion om att alkoholproducenter ska få sälja sina varor direkt till konsument.

Moderaterna tänker sig ett system för gårdsförsäljning där alkoholproducenter blir ombud för Systembolaget likt andra ombud som redan finns idag. Det skulle enligt partiet bara kräva en mindre lagändring, att man tillåter producenter att lagerhålla sina produkter.

– Vi har 25 procent mer dagsljustimmar under växtsäsong än vad du har i Bordeaux. Vi har mineralrikedom i jorden som gör de flesta franska vinodlare gröna av avund.

I Sverige finns goda förutsättningar att producera vin i Sverige, åtminstone druvor med kort odlingstid på uppemot 100 dagar.

I södra Europa börjar det bli för varmt. Värmen ökar sockerhalten i druvorna och alkoholhalten blir då för hög, säger Göran Amnegård.

Men det är svårt att leva på vinodling eftersom man inte får sälja det på gårdarna. Frågan om gårdsförsäljning är politisk laddad och har diskuterats under många år. Hittills har man gjort bedömningen att det skulle vara svårt att förena med det statliga monopolet. Det är också den linje regeringen driver.

För drygt en månad sedan svarade socialminister Annika Strandhäll på en förfrågan om att låta Skåne bli en försöksregion för gårdsförsäljning.

Strandhäll skrev då att den svenska alkoholpolitiken bygger på principen att det inte ska finnas några ekonomiska intressen i detaljhandeln som kan bidra till ökad försäljning och ökad alkoholkonsumtion.

Att tillåta gårdsförsäljning skulle minska legitimiteten för monopolet och trovärdigheten för den svenska alkoholpolitiken, enligt henne.

Samtliga allianspartier uppger för Ekot att de vill tillåta gårdsförsäljning även om de inte enats om en gemensam modell för hur det ska gå till. 

Göran Amnegård på Blacksta vingård i Flen hoppas på en förändring nu.

– Vi har bas och råvaran och klimatet och kunskapen att göra det. Vi har bara inte de politiska verktygen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".