Begravning utan ceremoni allt vanligare

2:14 min

Allt fler i Sörmland väljer att hålla en begravning utan ceremoni.

I dag är det cirka sex procent som direktkremeras i Sverige och drygt fem procent i den region där Södermanland ingår. För fem år sen var det bara 2,6 procent av begravningarna i Sörmland som inte hade ceremoni. Det visar siffror från Sveriges begravningsbyråers förbund. 

Eric Anell är begravningsentreprenör i Eskilstuna. 

– Jag tror det har att göra med att vi blir äldre och äldre. Ju äldre man är desto färre nära och kära har man kvar i livet som kan medverka på en ceremoni, och då kanske man gör en bedömning att en fin ceremoni inte behövs. Men vi har också upplevt att det kan vara den avlidnes önskemål säger han. 

Men i krematoriet i Eskilstuna som svenska kyrkan ansvarar för och som täcker Eskilstuna och Strängnäs kommun samt delat av Mariefred och Kungsör är det hela 14 procent som direktkremeras utan ceremoni, och även det är en ökning. Theres Asp är chef för begravningsverksamheten i Eskilstuna. 

– Vi känner av en markant ökning år från år. Ökningen är märkbar. Jag tror det handlar mycket om prioriteringar och att man låter det passera obemärkt, men en ceremoni är viktigt för sorgeprocessen, säger Theres Asp.

En annan förklaring är att en avliden numera antingen måste vara kremerad eller gravsatt inom en månad efter dödsfallet, men det är inget som Theres Asp tror spelar så stor roll. 

– Jag tror det handlar mycket om prioriteringar och att man låter det passera obemärkt, men en ceremoni är viktigt för sorgeprocessen, säger hon. 

Att ha en begravning utan ceremoni innebär i de flesta fall att den avlidne direktkremeras, men den avlidne kremeras eller får en kista och begravs på ett traditionellt sätt.