Foto Henrik Montgomery/TT.
1 av 2
Foto: Henrik Montgomery/TT.
Torleif Ander inne på sitt kontor på Slottskolan
2 av 2
Många obehöriga men erfarna lärare på Slottskolan gör att Torleif Ander inte känner sig orolig. Foto: Maja Flygt/ Sveriges Radio.

Brist på behöriga lärare i Sörmland

Rektor Torleif Ander: Kommunerna konkurrerar definitivt med varandra
1:58 min

Det är brist på behöriga lärare i skolan. I slutet av juli fanns det 163 lärartjänster att söka i Sörmland, visar siffror från arbetsförmedlingen.

Bristen på lärare gör att många utan legitimation anställts.

På till exempel högstadieskolan i Oxelösund saknas det behöriga lärare i både franska och musik inför skolstarten och i Gnesta har en regelbunden annons efter fyra förskollärare endast resulterat i en nyanställning under sommaren.

I Flen har man sammanlagt rekryterat 20 lärare varav sju är behöriga och i Vingåker var endast en av 22 nyanställda lärare behörig.

Torleif Ander, rektor för högstadiet på Slottskolan i Vingåker, menar att det är särskilt svårt att rekrytera i glesbygdskommunerna.

– Man utbildar sig i de större städerna och söker också jobb i de områdena sen, säger han.

För att få dit fler behöriga lärare försöker han därför knyta kontakt med framtida lärare, redan under lärarutbildningen.

– Nu har jag två anställda som går lärarutbildning samtidigt som de jobbar här. Jag tror man behöver ha en nära kontakt med lärosätena för att presentera kommunen och visa vad som finns på gång här.

Eftersom att bristen på lärare är stor har det inneburit att även konkurrensen om obehöriga lärare har ökat.

– Kommunerna konkurrerar definitivt med varandra. Man kan inte få fast anställning om man är obehörig lärare utan då får man söka jobbet minst en gång om året. Det innebär att de hamnar ute på en marknad där det finns andra kommuner som också försöker få tag på lärare och kanske erbjuder högre löner eller andra förutsättningar.

Bör man inte känna sig orolig över att det är så många obehöriga lärare skolan?

– I den situationen vi befinner oss så är jag inte ett dugg orolig. De obehöriga lärarna hos oss är kvalificerade och har erfarenhet. Till sidan av de obehöriga har vi en stor andel behöriga lärare som är med och kvalitetssäkrar verksamheten. Men naturligtvis, det här är ju inte hållbart.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".