Försökte rädda aborterat foster — gjorde rätt

En neonatalläkare som försökte rädda ett aborterat foster gjorde inte fel. Det slår Socialstyrelsens rättsliga råd fast, skriver SVT Nyheter.

Fostret hade hjärta, lungor och andades, samt rörde sig och pep lite grann. Men eftersom fostret kom ut i vecka 22, då det kan betraktas som livsdugligt, gjorde läkaren ingen felaktig bedömning och agerade korrekt, anser rådet.

– Det är ju en läkares grunduppgift att försöka rädda foster som lever, säger rådets ordförande, Göran Ewerlöf, till SVT.

I juridisk mening räknas fostret som ett barn från vecka 22 och har rätt till sjukvård. Därför ska en abort vara avslutad när det har gått 21 graviditetsveckor och sex dagar, men så sker inte alltid när aborten drar ut på tiden.

Neonatalläkaren säger till SVT att hon inte är abortmotståndare och vill att abortgränsen ska hållas mer strikt för att de här situationerna inte ska uppstå.

Överläkaren på barnkliniken säger att hon skulle göra samma sak om situationen uppstod igen.

Andreas Herbst, som är ordförande för Svensk förening för obstetrik och gynekologi ifrågasätter agerandet. Han menar att det är fel att försöka rädda aborterade foster.

– Patienten har fått tillstånd från Socialstyrelsens rättsliga råd, och avsikten är att hon inte ska bli förälder. Inte att åstadkomma en extremt för tidig förlossning där man sen försöker få liv i detta foster eller barn till varje pris, säger han till SVT.

– Dessutom så torde förutsättningarna för att det skulle lyckas vara extremt små, för att inte säga noll.