Radhus i olika färger, omgivna av grönska. Foto: Hasse Holmberg/TT.
Foto: Hasse Holmberg/TT

Utbudet av bostäder har minskat i Sörmland

Staffan Tell, hemnet: Folk tvekar att flytta eftersom nya lån innebär nya krav
2:02 min

Utbudet av villor, bostadsrätter och fritidshus har minskat i Sörmland under de tre senaste åren, enligt bostadssajten Hemnet.

Enligt Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef, på Mäklarsamfundet finns det flera förklaringar till varför utbudet minskat.

- Nyproduktionen, alltså de nya bostäderna som produceras håller helt enkelt inte takten och då får man ett lägre utbud. Sen är det förmodligen även så att rörligheten även är låg i Sörmland som i resten av landet. Folk flyttar för sällan och då blir inte bostäder i det befintliga beståndet tillgängliga, säger han.

Utbudet av villor, bostadsrätter och fritidshus har minskat i Sörmland det senaste tre åren. Både på Mäklarsamfundet och på bostadssajten Hemnet säger man att det minskade utbudet av bostäder även beror på de amorteringskrav som infördes förra året. Det har lett till en minskad rörlighet på bostadsmarknaden och färre bostäder har varit till salu, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

- Om man tar ett hushåll som äger sin egen bostad. De kanske funderar på att flytta, men har amorteringsfria lån sen tidigare. De kanske tvekar att flytta eftersom de med nya lån och nya krav skulle få betydligt högre utgifter. Det kan skilja flera tusenlappar per månad. Då kanske man väljer att inte flytta och bo kvar, säger han.

Det senaste året har priserna på bostadsrätter stigit med 19 procent i Sörmland och det är betydligt mer än vad det stigit i resten av riket. 7,2 procent har ökningen varit i hela landet. Villapriserna har stigit med 8,5 procent.

Finansinspektionen vill skärpa amorteringskravet för nya bolånetagare eftersom man oroas över hushållens överbelåning. Förslaget är ute på remiss. Joakim Lusensky på Mäklarsamfundet säger att de välkomnar en lugnare prisutvecklingstakt och han skriver i dagarna ett yttrande till Finansinspektionen.

- Vi kommer att peka på att det är bra att vi amorterar i Sverige och det gör vi redan idag, men vi ser risker med ett skärpt amorteringskrav. Vi ser risker att rörligheten minskar och vi ser risker med att de som redan står utanför, långt borta från bostadsmarknaden kommer att hamna ännu längre bort och få ännu svårare att komma in, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".