Flerbostadshus i solnedgång.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT.

Fastighetsaffär med 90 lägenheter i Eskilstuna snart i hamn

Kommunala Kommunfastigheter i Eskilstuna har nu hittat två köpare till de fyra fastigheter med ett 90-tal lägenheter som bolaget vill sälja.

Det är bolaget Eskilstunahem som köper fastigheterna på Läkargatan och Ringugnen AB köper lägenheter på Brogatan 20 i Torshälla.

Det gäller bostäderna på Läkargatan 1,3, 5, och 7 i Eskilstuna och Brogatan 20 i Torshälla.

Styrelsen fattar beslut 29 augusti och affären ska godkännas av Kommunfullmäktige den 23 november. Det skriver Kommunfastigheter i ett pressmeddelande.

Enligt uppgifter från en initierad källa handlar det om en försäljning för ca 90 miljoner och en reavinst för kommunen på ca 70 miljoner kronor.

– Jag det ligger där ungefär, säger källan.

Jimmy Jansson (S) kommunstyrelsens ordförande sa till P4 Sörmland i april, då uppgifter om att lägenheterna skulle säljas, att kommunen säljer enstaka fastigheter för att ha råd att bygga mer nytt för att få bort bostadsbristen.

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet riktade svidande kritik mot planerna då och menade att det gått för fort eftersom meningen var att Kommunfastigheter efter krav från ägaren - kommunen - skulle vara klar med en översyn av fastighetsbeståndet i höst.

Miljöpartiets Birgitta Eriksson, andre vice ordförande i Kommunfastigheter sa att hon har att följa de direktiv som ägaren har, men som Miljöpartist har hon ideologiska invändningar.

– Jag tycker att man ska fundera på vilket samhällsansvar allmännyttan har och om det är rätt att sälja de fastigheter som har lägre hyror än nybyggena har och det är de lägenheterna som det är stor efterfrågan på. Och dessutom har bolaget en intjänande på de fastigheter som man nu förlorar, sa Birgitta Eriksson (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".