Två personer står framför ett bord fyllt med bröd
1 av 2
Therese Allard och Henry Blomberg tar hand om allt bröd. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio.
Kvinna sköljer grönsaker
2 av 2
Marie Janson sköljer grönsaker som ska delas ut. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio.

P4 Sörmland besöker Matakuten i Vingåker

Volontär: Kan vara svårt att säga att man inte har pengar
4:02 min

På onsdagar och fredagar möts de för att packa om matsvinn till matkassar som ska delas ut till personer som behöver hjälp.

Ekbackskyrkan är skådeplats för arbetet. Här samlas de frivilliga som engagerar sig i Matakuten. Först tar man emot leverans från både matbutiken på orten men också från givare i Katrineholm.

Deras motto är "mot hunger, för hållbarhet". Kretsloppstänket är viktigt för initiativtagaren Therese Allard. Tillsammans med de andra volontärerna så packar de ner bröd och rotfrukter i röda plastpåsar som sedan delas ut i olika bostadsområden i kommunen.

– I bästa fall får vi ihop 60 fullgoda kassar, säger Henry Blomberg som varit med i Matakuten sedan det startades.

I köket står Marie Janson och sköljer grönsaker och frukt.

– Vi får allt huller om buller och vi måste skölja av det för att det ska bli trevligt att dela ut.

Marie Janson har även hon varit med från början.

– Vi distribuerar till dem vi tror är personer som är behövande. Men vi vill också få igång ett system där man kontaktar oss, men dit har vi inte riktigt kommit än, säger hon.

Kan det vara vem som helst som får en kasse?

– Vilka som helst som har en sådan situation. Lönen kanske inte räcker till, ensamstående kvinnor med barn som behöver lite extra stöd eller om man är sjukpensionär.

Marie Janson är aktiv på Mötesplatsen i Vingåker där man tar emot flyktingar och hon har sett att det finns behov av hjälp på orten men att det också finns flera utsatta grupper.

– Det finns många som också känner att det är svårt att säga att man inte har några pengar. Det finns en tröskel man måste komma över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".