Två män står framför åker
1 av 2
Rolf Franzén, markägare och Nils Ljunggren, biolog och projektledare på sportfiskarna är glada att projektet är igång. Foto: Linnea Svenssoon/Sveriges Radio.
Bil på natur
2 av 2
Här ska det bli en halvmeter djup sjö som gäddorna ska kunna leka i på våren. Just nu håller man på att ta bort all vass. Foto: Linnea Svensson/Sveriges Radio

Gäddorna ska få leka igen

Nils Ljunggren, projektledare: "Det första vi gör är att få bort vassen"
2:17 min

Den igenväxta våtmarken Långsjön kommer bli ett viktigt lekområde för Östersjöns gäddor.

Gäddorna ska få börja leka igen i den igenväxta vårmarken i Långsjön. Efter sex år av förberedelser är nu projektet igång. Nils Ljunggren är biolog och projektledare för Sportfiskarna som leder arbetet. 

– Äntligen är vi igång. Det första vi ska göra är att få bort vassen från det här området som är stort som 42 fotbollsplaner, säger Nils Ljunggren. 

Området ska bli gräsmark för att området sedan ska fyllas med vatten på våren så gäddorna kan komma upp och leka. 

Rolf Franzéns mamma äger en tredjedel av marken som arbetet pågår på. Även han har länge kämpat för att det ska bli en gäddfabrik här.

– Alla har tyckt att det har varit ett jätteintressant projekt, men det har varit för stort, men när vi fick finansiering så blev det möjligt, säger Rolf Franzén.

 Arbetet finansieras av SSAB och länsstyrelsen. Nils Ljunggren på Sportfiskarna räknar med att arbetet står klart våren 2019, men beroende på vädret kan gäddorna simma upp i Långsjön redan nästa vår. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".