En biskop i Svenska kyrkan ler och tittar in i kameran.
Inför kyrkovalet den 17 september uppmanar nu biskop Johan Dalman alla som vill kyrkan väl och som vill ha den kvar att gå och rösta. Foto: Magnus Aronson.

Biskopen inför kyrkovalet: Gå och rösta

Johan Dalman: Dunka de i ryggen som ställer upp
2:06 min

Biskopen i Strängnäs stift, Johan Dalman, hoppas på ett trendbrott och att fler går och röstar i kyrkovalet.

– Bryr man sig om sin lokala kyrka och sin lokala församling så ska man gå och rösta, och dunka dem i ryggen som ställer upp, säger biskop Johan Dalman.  

I Strängnäs stift, som består av delar av landskapen Sörmland, Närke och Västmanland, finns 373 000 röstberättigade medlemmar i Svenskan kyrkan, men i senaste valet 2013 var det endast 11,7 procent som röstade. Från det att man är 16 år får man rösta i valen till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och till kyrkomötet.

De som ställer upp i valet är både traditionella partier, eller nomineringsgrupper som det egentligen heter, och de som bildats som ett kyrkligt alternativ till de politiska grupperna.

Jan Strid har varit lektor vid Göteborgs universitet och har bevakat många kyrkoval. Han är kritisk mot att politiska partier fortfarande finns kvar inom kyrkan. Han tror det beror på att politikerna fortfarande vill vara med och styra Svenska kyrkan, främst på ett nationellt plan. Samtidigt tror han sig veta vad det låga intresset för valet beror på.

Det finns egentligen inte några frågor att ta ställning till.

– Det finns egentligen inte några frågor att ta ställning till, mer än de partipolitiska frågorna då. Det finns ju egentligen inte någon som sticker ut med någon särskild fråga. Man bråkar inte i kyrkan, säger Jan Strid.

Kyrkovalet hålls den 17 september i höst.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".