Forsärla
Foto: Janne Karlsson, Fågelföreningen Tärnan

Forsärla observerad i Nyköpingsån

Reporter på plats: Det är en liten liten pippi som heter forsärla
3:19 min

De senaste dagarna har det rapporterats om den i Sörmland ovanliga forsärlan i Nyköpingsån i centrala stan. Vår reporter gick ut och spanade.

Forsärlan är nära släkt med den betydligt vanligare sädesärlan som den påminner mycket om i kroppsform och i teckning. Men den har ytterligare något längre stjärt som den precis som sädesärlan gärna vippar på.

Och den har vidare något kortare ben än sädesärlan men har delvis samma gråa grundton som den. Men den är citrongul på undergumpen framför den långa stjärten och den har också lite gult på bröstet.

Rapporter om att forsärlan setts i Nyköpingsån, nedanför Storhuskvarn, har de senaste dagarna publicerats i Line Band, ett slags chatt och rapporteringssystem som fågelföreningen Tärnan och dess medlemmar i Nyköping och Oxelösund använder sig av.

Forsärlan trivs vid strömmande vatten och den ses så gott som årligen vår eller höst längs Nyköpings ån och det häckar sannolikt några par på olika håll i Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".