Några varianter av humleavkok i tillbringare med etiketter på ett bord.
Foto: Katarina Wahlström

Humledag lockade ölentusiaster till Julita gård

Else-Marie Strese: Kottarna innehåller så otroligt mycket!
2:49 min

I Sverige råder brist på humle, men på humledagen vid Julita gård fick intresserade möjlighet att lukta på, smaka och lära sig mer om olika humlekottar.

Eftersom antalet ölbryggerier har ökat från cirka 30 till över 300 på bara tio år kan man förstå att det finns ett visst underskott på lokalodlad humle i Sverige.

Det gör att entusiasternas intresse för odlingen och klonarkivet på Julita blir allt större.

En av dem som alltid besöker den traditionella humledagen är Rune Mårtensson från Sköldinge Ölkultur.

– Det är vissa sorter som det är brist på eftersom de stora bryggerierna köper upp de största mängderna, säger han.

Enligt trädgårdsmästaren Klara Holmquist på Julita gård har trycket blivit så stort att man numera sätter ett datum för när man släpper plantor till försäljning.

I år var det den 15 juni och hon fascineras över engagemanget.

– Några reste väldigt långt och övernattade på vandrarhemmet för att vara först i kön!

Intendenten Else-Marie Strese konstaterar att intresset för lokalodlad humle växer allt mer.

– Man vill gärna ha litet historia bakom sin humle. Och det är ju en fantastisk växt! Humle är ju spännande som krydda, som konserveringsmedel och som läkemedelsväxt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".