Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler illegala vapen i Sörmland

Publicerat fredag 25 augusti 2017 kl 06.28
Jens Pedersen chef för underrättelsetjänsten: Väldigt oroväckande
(1:50 min)
Vapen och patroner. Foto: Gino Bernardi/Sveriges Radio.
Allt fler illegala vapen används vid konflikter bland kriminella, enligt polisen. Foto: Gino Bernardi/Sveriges Radio. Foto: Gino Bernardi/Sveriges Radio.

Antalet illegala vapen i Sörmland ökar och de används i större utsträckning, enligt polisen.

Jens Pedersen chef för polisens underrättelseverksamhet i länet säger att skjutvapen allt oftare används för att lösa konflikter bland kriminella och tillgången på illegala vapen i Sörmland ökar.

– Vår uppfattning är att man har snabbare att ta till vapen om man har tillgång till vapen. Man använde också kunskapen om att man har vapen som hot.

De senaste veckorna har det skjutits på flera platser runt om i landet. Skjutningen i Skiftinge i Eskilstuna förra veckan var den tredje i år i Eskilstuna. Tidigare i år var det skottlossning i Strängnäs och Katrineholm.

Vid flera tillfällen har personer skottskadats och i ett av fallen avled personen efteråt.

Efter skjutningen i Skiftinge hittades tomhylsor på platsen och händelsen rubricerades som grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan. Vad som ligger bakom skjutningen i området är fortfarande oklart.

– Jag såg inget, men hörde bara skottlossningen, tre stycken i rad. Jag kunde inte komma ut för jag var för rädd, säger ett vittne som P4 Sörmland pratade med när vi besökte Skiftinge.

Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, finns det en god tillgång på vapen i kriminella miljöer i Sverige.

Polisen i Sörmland påträffar då och då illegala vapen, ofta kommer dom från forna Jugoslavien och polisens uppfattning är att det skett en ökning på tillgången av illegala vapen i länet.

- Att antalet vapen i omlopp ökar är naturligtvis väldigt oroväckande på det sättet att våldsbrotten blir ju grövre och att alla vapen tenderar att öka riskerna för allmänheten och personal naturligtvis.

Enligt polisen är ofta vapen ihopkopplad med narkotikabrott.

– Naturligtvis är mycket kopplat till narkotika och den lokala marknaden, vem som ska ha den lokala marknaden. Sen kan det också vara olika personliga konflikter individer emellan där man använder vapen också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".