Statsvetaren är skeptiskt till att löneklyftorna kommer minska. Foto Terje Lund/SR Västmanland
Statsvetaren är skeptiskt till att löneklyftorna kommer minska. Foto Terje Lund/SR Västmanland

Statsvetaren om krisen inom Moderaterna: Kuppartat

Terence Fell, statsvetare: Det finns två fraktioner inom Moderaterna
7:55 min

Terence Fell, statsvetare på Mälardalens högskola säger att en grundläggande konflikt mellan olika falanger inom Moderaterna tillsammans med andra faktorer låg bakom Anna Kinberg Batras fall.

Det var budskapet när han var gäst i studion i P4 Sörmlands morgonprogram idag - innan partiledaren kom med beskedet att hon avgår.

– Det finns två fraktioner inom Moderaterna, den ena är den nationalkonservativa och den andra är den liberala, vilket partiledaren själv tillhör. De nationalkonservativa är missnöjda med decemberöverenskommelsen, det uteblivna samarbetet med Sverigedemokraterna och även misstroendeförklaringen mot försvarsminister Hultqvist. Det har hänt en hel del som den här grupperingen inte tål. Det här är nästan kuppartat, säger Terence Fell, statsvetare på Mälardalens högskola.

Terence Fell anser att det är mycket försvårande för partiet att detta sker nu - ett år före valet.

– Det är här är inte bra. Det finns ingen naturlig efterträdare. Om hon avgår kan vi se att hela det politiska landskapet förändras, jag kan se att alliansen är döende, man kan se ett närmande till SD och en regeringsbildning med SD. Det finns många scenarier.

11 länsförbund och ungdomsförbundet krävde att Kinberg Batra skulle avgå. Sörmlands moderater var ett av de förbund som igår meddelade att man inte längre har förtroende för den nuvarande partiledningen och att man vill att valberedningen börjar processen med att hitta en ny partiledarkandidat.

Beskedet från partiledaren på fredagsmorgonen var att hon avgår.

Moderaterna har tappat i väljarstöd och även förtroendet för partiledaren är lågt, enligt flera undersökningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".