Lotta Finstorp.
Lotta Finstorp, M, riksdagsledamot. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Lotta Finstorp (M): Det är en tung dag

"Vår politik kom i skymundan"
7:06 min

Lotta Finstorp, riksdagsledamot från Flen, hävdar att Anna Kinberg Batra, som på fredagen kom med beskedet att hon avgår, inte har lyckats vara tydlig nog med partiets politiska budskap.

– Det var väntat. Jag trodde när hon hade kallat till presskonferens att det var det vi skulle få besked om. Samtidigt tycker jag att det är en tung dag, säger Lotta Finstorp.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra hoppar av som partiledare. Det beskedet gav hon på presskonferens på fredagsmorgonen.

Kinberg Batra sa att det inte längre finns förutsättningar att leda partiet. Hon ser ingen möjlighet att bedriva det förnyelsearbete av politiken som hon anser är nödvändigt.

Hon har därför uppmanat valberedningen att kalla till en extrastämma, så att en ny partiledare kan väljas. 

Lotta Finstorp (M) riksdagsledamot säger att Moderaterna förlorat väljare i opinionen på grund av inre stridigheter om partiledarens ledarskap, framförallt från media, men också internt.

– Vi har ju inte fått fram vår politik, kommunikationerna har inte fungerat. Det har varit väldigt mycket fokus på Anna som ledare. Möjligtvis beroende på att hon är kvinna, men jag tycker inte att man bara ska säga att det beror på det, men vi kvinnor granskas hårdare, men det har varit svårt att få ut vårt budskap. Hon har inte gjort det på ett tydligt sätt. Folk har inte vetat riktigt vad vi står politiskt. Men det är inte vara en person som ska göra det. Vi måste ta åt oss av det allihopa. Vi måste jobba ännu hårdare och vara enklare i vårt sätt att kommunicera, säger Finstorp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".