Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen har god koll på de kriminella i Eskilstuna

Publicerat fredag 25 augusti 2017 kl 12.14
Thomas Bergkvist, kommunpolis: Man göder också sitt eget vålds- och skrämselkapital
(11 min)
Thomas Bergquist, polisen
Thomas Bergquist, kommunpolis. Foto: Robin Gustafsson/Sveriges Radio.

Polisen i Eskilstuna har en god kunskap om de kriminella gängen i Eskilstuna. Det säger kommunpolisen Thomas Bergkvist i samband med P4 Sörmlands rapportering om att illegala vapen används av kriminella allt mer.

Allt oftare används vapen bland kriminella för att lösa konflikter och tillgången på illegala vapen i Sörmland ökar. 

Jens Pedersen, chef för polisens underrättelseverksamhet i länet säger att skjutvapen allt oftare används för att lösa konflikter bland kriminella och tillgången på illegala vapen i Sörmland ökar.

– Vår uppfattning är att man har snabbare att ta till vapen om man har tillgång till vapen. Man använde också kunskapen om att man har vapen som hot.

Kommunpolisen Thomas Bergkvist:

– Vi märker det genom att folk ringer och säger att det smäller. I vissa fall kan vi förstå att det handlar om smällare, fyrverkeripjäser, kanske importerad, men vi märker också när vården talar om för oss att vi har en skottskadad man här nu. Många av de som blivit träffade blir ditkörda av sina kamrater, men de är inte så intresserade av att prata med oss sen tyvärr.

Enligt Thomas Bergkvist är det inte så många som man tror som ligger bakom skjutningarna i stan och ingår i olika kriminella nätverk. 

– Det är färre än vad man tror. Det är en klick med unga och unga vuxna, som känner varandra sedan barnsben, som har det gemensamma att man har en inkomst till sin grupp genom narkotikahantering. Man har förmodligen utvecklats till detta tillsammans redan från unga år och man har blivit inspirerad av äldre kriminella och man har fått bekräftelse av dem och kanske är det så att man blivit försedd med vapen ifrån äldre kriminella för att man ska kunna fortsätta att jobba för äldre kriminella och till slut är man äldre kriminella, säger kommunpolisen Thomas Bergkvist.

Polisen säger sig ha bra kunskap om de kriminella nätverken.

– I en stadsdel som har 6000 invånare kan det handlar om 15-20 personer, löst sammansatta nätverk. De känner varandra, med de kan mycket väl ha förbindelse med andra stadsdelar och andra klickar av ungdomar. Vi har rätt bra koll. Vi ha god kännedom om vilka det är som beter sig på ett specifikt gängrelaterat sätt.

De som skjuter mot varandra ibland är organiserade kriminella, enligt polisen och ofta finns en koppling mellan illegala vapen och narkotikahandel.

– Det är folk som har tillgång till vapen och behöver ha vapen för sin kriminella verksamhet för att bekräfta att de är ett gäng för att de ska kunna bekräfta sina marknadsandelar och kunna ha kvar sina marknadsandelar. Man är inte särskilt duktig på konflikthantering om man hamnar i schism med någon. Det kan handlar om territorier som man säljer på, men det kan också handla om personliga konflikter.

– Tråkigt nog ser vi att det här med skjutvapen öka. Man skjuter ofta i benen för att skada och skrämma. Så man göder också sitt eget vålds- och skrämselkapital genom att använda skjutvapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".