Kerstin Eriksson. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio.
Kerstin Eriksson, områdeschef i arbetsmarknads- och familjeförvaltningen i Eskilstuna, är bekymrad över att kommunen har svårt att hitta boende till alla ensamkommande flyktingbarn så snabbt som det behövs på grund av läget i världen. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio.

Eskilstuna erbjuder hjälp till barn som hjälper kriminella

Kerstin Eriksson om vad kommunen kan göra
0:39 min

Eskilstuna kommun känner till att barn i tio-årsåldern agerar hjälpredor åt kriminella nätverk, men kan inte göra så mycket om det inte kommer i en anmälan.

– Får vi veta kan ju fältarna söka kontakt och gör polisen en anmälan att det här barnet befinner sig här och det är fara och vi är oroliga för barnet då kallar vi familjen för att utreda för att se vad det är för hjälp den här familjen behöver, säger Kerstin Eriksson på individ och familjeomsorgen i Eskilstuna.

Enligt polisen springer barn ärenden åt kriminella och utnyttjas till att bland annat sälja, köpa och förvara narkotika.

– Vi ser exempel på 11-13-åringar som springer ärenden åt mer etablerade kriminella som är mycket väl medvetna om att de här unga människorna inte har uppnått 15 år, det vill säga straffbarhetsåldern, säger Thomas Bergqvist kommunpolis i Eskilstuna.

Thomas Bergqvist säger att barnen inte ingår i de kriminella gängen utan bara agerar som hjälpredor åt dem. Enligt polisen utnyttjas barnen bland annat till att sälja, köpa och förvara narkotika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".