Stenfrukter
1 av 2
Plommon, persikor, nektariner, körsbär och aprikoser kallas med ett gemensamt ord för stenfrukter. Foto: Malin Randeniye.
Malins enkla körsbärssylt
2 av 2
Malins enkla körsbärssylt Foto: Malin Randeniye.

Mat med Malin: Än är det tid för stenfrukter

"Koka körsbären med kärnor och sila bort dem senare"
2:15 min

Sommaren och sensommaren är stenfrukternas säsong, så det gäller att passa på att njuta så länge den varar tycker vår matinspiratör Malin Randeniye.

  • Plommon, persikor, nektariner, körsbär och aprikoser kallas med ett gemensamt ord för stenfrukter. Har du ett plommonträd kan du under några få veckor varje år förmodligen njuta av ett överflöd av plommon.
  • Malin brukar bland annat koka kräm på plommonen och när de är i sin fulla säsong brukar de vara fulla av vätska och sötma så det behövs inget socker och knappt någon vätska heller. Låt bara plommonen koka sönder i en matsked vätska på medelstark värme så får du en fruktrik och god efterrättskräm. Har du sura plommon kan du givetvis smaka av med lite socker om du vill.
  • Malins tips är att du kokar plommon eller körsbär till kräm, kompott eller sylt är att du kokar med kärnorna och sedan silar av dem genom en finmaskig sil bär frukten kokat klart, då slipper du allt kladd med att kärna ur.
  • Vill du kärna ur större stenfrukter som persikor och nektariner är ett bra tips att skära frukten i åttondelsklyftor in till kärnan och sedan plocka bort en klyfta i taget. Då går det lättast.

Malins enkla körsbärssylt:
Ger ca 1 ½ dl sylt
3-4 dl körsbär eller bigarråer
1-2 msk socker beroende på körsbärens söthet.
Koka upp körsbär och socker tillsammans tills körsbären är helt mosiga. Sila sylten genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".