brottsförebyggande rådet
Foto: TT

Oklart hur många barn som utnyttjas av kriminella Sverige

Daniel Vesterhav, Brå: Det handlar om att identifiera de här barnen tidigt
1:12 min

Det är oklart hur många barn i Sverige som utnyttjas av kriminella. Det säger Daniel Vesterhav, enhetschef på Brottsförebyggande rådet.

Barn i tio-årsåldern agerar hjälpredor åt kriminella nätverk och springer ärenden åt kriminella och utnyttjas till att bland annat sälja, köpa och förvara narkotika. Det säger polisen till P4 Sörmland.

Men hur utbrett detta är i landet är oklart.

– Vi vet inte hur utbrett det är, men däremot gjorde vi en studie som släpptes förra året då vi intervjuade ett 60-tal poliser i Göteborg, Stockholm och Malmö och gick igenom ett 60-tal underrättelserapporter. I den studien förkom flera exempel där barn utnyttjades av kriminella nätverk och grupperingar, allt ifrån att transportera narkotika och vapen. Sälja narkotika och hålla utkik vid inbrott, säger Daniel Vesterhav, enhetschef på Brottsförebyggande rådet.

Han tycker att man ska arbeta förebyggande mot detta.

– Det handlar om att identifiera de här barnen tidigt och försöka ge dem så mycket stöd som möjligt för att inte sugas in i det här. Man kan nog tjäna mycket pengar med preventiva insatser. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".