Kristina Simonsson, Valla
1 av 2
Kristina Simonsson är en av de som drabbas när rehabbassängen Kupoolen på Kullbergska sjukhuset hålls stängt. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio
Bassäng. Lars Pehrson/SvD/TT.
2 av 2
Arkivbild. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT.

Hon får inte rehab – bassängen på sjukhuset stängd

" Jag har inte kunnat ta in att jag inte får den här rehabiliteringen"
1:52 min

Varmvattenbassängen Kupoolen på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm stängdes förra veckan på grund av larm som inte fungerar.

Bassängen med cirka 2000 besökare varje månad kommer enligt prognosen att vara stängd under hela september.

Bassängen används av patienter som ordinerats vattengymnastik som rehabilitering och av flera patientföreningar som anordnar gympa för sina medlemmar ochden har cirka 2000 besökare varje månad.

Kristina Simonsson fick reda på att bassängen var stängd när hon skulle beställa tid för den behandling hon ordinerats.

Jag har ganska stora besvär med min rygg och jag har ett opererat knä och då har varmvattenbassäng varit bäst för mig för det avlastar kroppen. Men jag har har inte riktigt tagit in det här att jag inte får den här rehabiliteringen. jag vet inte riktigt vad jag ska göra.

Men Kristina Simonsson är inte ensam. I september förra året hade Kupoolen drygt 2000 besökare.

Orsaken till stängningen är enligt Jenny Öhman, enhetschef för sjukgymnastiken på Kullbergska att det provisoriska larm som kopplades in i våras inte fungerat tillfredsställande vilket innebär en ökad risk för patienterna och en oro för de som arbetar där.

Bassängen beräknas vara stängd under hela september men om arbetet går snabbare så öppnas den tidigare.

Men det kan också dra ut på tiden och Jenny Öhman kan inte ge några garantier för att tidsplanen håller.

De patienter som precis som Kristina Simonsson ordinerats sjukvårdande behandling erbjuds nu tider i varmvattenbassäng i Eskilstuna - i mån av lediga tider. Men alla kommer inte få åka, det blir enligt Jenny Öhman en hård prioritering.

Bassängen används också av personer som haft sjukvårdande behandling och av flera patientföreningar och deras medlemmar som nu får vänta till bassängen öppnar igen.

– Det är kämpigt för de som har nytta av den här träningen, säger Lennart Olsson, ordförande i Reumatikerföreningen i Katrineholm.

Han är kritisk till att larmet inte åtgärdats under sommaruppehållet, då bassängen ändå var stängd.

– Det är för jäkligt rent ut sagt när man har så lång tid på sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".