Skräp i havet
Foto: Junge, Heiko/ TT

Länsstyrelsen positiv till nya pengar för rena hav

"Alla måste ta ansvar för att minska utsläppen"
1:28 min

Regeringen satsar nu för att komma åt övergödning, miljögifter och nedskräpning i sjöar och hav. Ett besked som välkomnas av Länsstyrelsen i Södermanland.

– Vi hoppas jättemycket på detta. Att det inte bara ska vara ett besked uppifrån om att vi ska rädda Östersjön och om att ingen får förorena utan vi ska också visa hur och varför och vilka värden som finns, säger Anne-Li Fiskesjö, miljövårdsdirektör på Länsstyrelsen i Södermalands län.

Sverige har en lång kust — 240 mil från Strömstad till Haparanda. I vattnen finns läkemedelsrester, gamla vrak som är tickande miljöbomber, Östersjöfisk med höga dioxin- och pcb-halter och fisk och musslor som äter plast.

Regeringen satsar nu 600 miljoner kronor nästa år för att städa upp haven. Åren därpå satsas 700 respektive drygt 800 miljoner kronor.

– Vi ska städa upp haven från gamla försyndelser och vi ska hindra nya farliga ämnen att hamna i haven, säger klimatminister Isabella Lövin (MP) på en pressträff.

Satsningen består av flera delar för att rena och rensa haven bland annat i områden där tidigare industrier bidragit till föroreningar som tillexempel avfall från 70-talets pappersindustri, säger Ekots Erik Ridderstolpe. 

Regeringen föreslår också 25 miljoner om året i tio år för att åtgärda miljörisker från de 17 000 vrak som ligger runt Sveriges kust. 

80 miljoner kronor öronmärks 2018 för att sanera och komma åt ansamlingar av miljögifter i Östersjön. En annan åtgärd är att minska mängden läkemedel som hamnar i vattnen.

– Det är en diger lista, men det handlar om att det är så eftersatt, säger Isabella Lövin.

– Vi måste städa haven från gamla synder.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".