Ålen är akut hotad.
EU-kommissionen vill rädda ålen genom ett fiskeförbud i Östersjön. Foto: Kustbevakningen.

Förbud mot ålfisket hotar yrkesfiskarna

Länsfiskekonsulenten: Det kan bli ett dråpslag för yrkesfiskare
4:07 min

Ålfisket i Östersjön förbjuds nästa år, om EU-kommissionen får som den vill. Det kan bli ett dråpslag för yrkesfiskarna längs kusten, men det kan rädda den utrotningshotade ålen, säger länsfiskekonsulenten  Jimmy Blom.

 – För våra yrkesfiskare längs kusten kan det vara ett dråpslag och något som gör att de inte kan fortsätta med sin verksamhet, men för ålarna som är en rödlistad och utrotningshotad art gör det att de har bättre chanser att klara sig, säger länsfiskekonsulenten Jimmy Blom.

Ålfisket i Östersjön förbjuds nästa år, om EU-kommissionen får som den vill. Nödvändigt för att stoppa utrotningen, anser Naturskyddsföreningen.

– Går det igenom kommer det att bli svårare att få tag i svensk ål. EU får ju bara bestämma om kvoterna i havet, så man kan fortfarande fiska i Mälaren och Hjälmaren och andra sjöar också.

Ett generellt ålfiskeförbud infördes 2007 i Sverige, men tidigare yrkesfiskare har kunnat få dispens från förbudet. Nu föreslår EU-kommissionen för första gången ett totalt ålfiskestop i Östersjön 2018. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".