Bo Wictorin
Bo Wictorin, analytiker på Regionförbundet Sörmland.

Analytiker: Flytt av myndighet ger effekter på lång sikt

Bo Wictorin på Regionförbundet: På längre sikt kommer det att stimulera
1:22 min

På lång sikt kan en flytt av statliga myndigheter från huvudstaden till mindre orter ge effekter för sysselsättningen. Det säger analytikern på Regionförbundet Bo Wictorin.

Igår kom regeringen med beskedet att delar av Strålsäkerhetsmyndigheten med 120 jobb flyttar till Katrineholm.

Kommunalrådet Göran Dahlström (S) jublade när beskedet lämnades av regeringen igår och han hade anledning av att vara glad, menar Bo Wictorin på Regionförbundet.

– I ett längre perspektiv för att få en mer varierad arbetsmarknad är det viktigt att få kvalificerade jobb dit. På sikt bygger man upp en mer kvalificerad arbetsmarknad. Det kommer att gynna arbetsmarknaden även i Eskilstuna, Norrköping, Flen och Vingåker. På längre sikt kommer det att stimulera fler att kanske flytta dit och man kan skapa kunskapskluster. 

Flytten är en del av en större omlokalisering av statliga myndigheter, där hela eller delar av totalt sju myndigheter flyttar från Stockholm till andra delar av landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".