Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ungdomar i Sörmland mår allt sämre

Uppdaterat lördag 2 september 2017 kl 11.39
Publicerat fredag 1 september 2017 kl 13.38
Katarina Gustafsson, folkhälsoplanerare: Alarmerade och olyckligt
(3:41 min)
En tonårskille står vid ett tunnelbanespår med en folköl i handen. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Henrik Montgomery/TT.

Barn i Sörmland mår generellt allt sämre. Det visar resultat från landstingets undersökning Liv och hälsa ung som genomfördes under våren.

Generellt sett har den psykiska ohälsan bland både tjejer och killar försämrats inom flera områden sedan 2014. Tjejer upplever att de mår sämre än vad killar gör.

– Flickorna har en mer ogynnsam trend. Det är en större andel som säger att de inte mår lika bra som pojkarna har sagt, men deras andel har minskat ännu mer i årets mätning. Så det finns en tydlig könsskillnad, säger Katarina Gustafsson, folkhälsoplanerare i landstinget.

I undersökningen medverkade drygt 7 800 elever i årskurserna sju och nio i grundskolan och årskurs två på gymnasiet. Det som nämns är bland annat stress, sömnsvårigheter och värk.

Årets resultat är det sämsta som rapporterats sedan starten 2004.

– De värdena vi har för 2017 så låga har vi inte haft någon gång sedan mätperioden började 2004 och det tycker vi självklart är alarmerade och olyckligt att det ser ut så, säger Katarina Gustafsson, folkhälsoplanerare i landstinget.

Det finns nationell och internationell forskning om skolbarns hälsovanor som visar på samma trender i både Sverige och övriga västvärlden.

Landstinget ger inte svaren på orsakerna, men enligt Folkhälsomyndigheten finns det ett samband mellan skolstress och utvecklingen av psykosomatiska problem bland ungdomar, enligt Katarina Gustafsson, folkhälsoplanerare i landstinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".