Trafikpolis och bilist. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
Färre bilister fastnade i polisens hastighetskontroller vecka 34 då polisen genomförde sin nationella trafikvecka. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Bristande resurser hos polisen - färre fast i hastighetskontrollerna

Per Lange, trafikpolischef: Tiden till en sån här insats minskar
3:37 min

Vid förra veckans trafikövervakning i Sörmland körde drygt 140 bilförare för fort och det är mindre än hälften så många som motsvarande vecka förra året.

Vecka 34 genomförde polisen i Sörmland och i övriga Sverige extra hastighetskontroller i trafiken. Insatsen som görs årligen ska bidra till att minska antalet döda och svårt skadade i trafiken, hoppas polisen.

Veckan är initierad av EU och sker samtidigt i alla medlemsländer.

Idag kör cirka hälften av förarna generellt för fort, enligt polisen.

Medelhastigheten har ökat under de senaste åren och många kör mellan 6-10 km/h över hastighetsbegränsningen.

Men i Sörmland minskade antalet fortkörare som fastnade i polisens kontroller.

– Den stora orsaken till det här är en spegling av hur pass lite tid vi fick över mellan de akutuppdrag som var under veckan, säger Per Lange, trafikpolischef.

Han säger att det inte visar att bilförarna blivit bättre på att hålla hastigheten.

– Det här är inget definitivt svar på det.

Eskilstuna har antalet fortkörare halverats, från 149 till 72 och i Nyköping från 160 till 59. I Katrineholm var det ungefär lika många som motsvarande trafikvecka 2016.

– Det speglar den verklighet som polisen lever i idag. Det hände så pass mycket och resurser måste anpassas till att prioritera det viktigaste och tiden att få över till en sån här insats den minskar.

Av 142 bilister som körde för fort var det 36 som körde max 9 km/h för fort.

– Det säger inte så mycket. Det här underlaget är det som utvecklingscentrum begär i av samtliga polisregioner. Om bilisterna har bättrat sig år från år då är det nog inte polisens verksamhet man ska lita på utan Trafikverkets mätpunkter där man mäter fordonens genomsnittshastighet utan att bilisterna märker det och det blir en ärlig bild av hur det står till, säger trafikpolischefen Per Lange.

Trots bristande resurser tror han ändå att det är motiverat med liknande satsningar från polisens sida.

– Jag tror att det finns ett värde att ha olika insatsveckor i olika ämnen och sätta fingret på en företeelse eller ett behov eller något man borde göra någonting åt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".