En trött högstadieelev i årskurs 8 sover med huvudet på bänken under en lektion i Sofia skola. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.

Läs ett axplock ur landstingets undersökning om hälsan bland ungdomar

Idag är det vanligt att ungdomar känner sig stressade. Mer än hälften av alla ungdomar kände sig stressade mer än en gång i veckan.

P4 Sörmland har läst Liv och Hälsa ung 2017 från landstinget och sammanfattar några resultat.

Andelen elever som rapporterar att de mår bra eller mycket bra har legat relativt konstant runt 80 procent fram till 2011, men andelen tjejer som mått dåligt har varit större.

Andelen har därefter minskat för att 2017 ha de lägsta andelarna som har rapporterats sedan mätningarna startade 2004. För tjejernas del är det en markant förändring på nästan tio procentenheter mellan 2011 och 2017.

Idag är det vanligt att ungdomar känner sig stressade. Mer än hälften av alla ungdomar kände sig stressade mer än en gång i veckan. Trosa hade den största andelen kvinnor med värk i skuldror, nacke eller axlar. Bland männen fanns den största andelen i Flen

Tjejer har i större utsträckning värk i axlar, skuldror eller nacke minst en gång i veckan och de är också mer stressade än killar. En större andel tjejer har svårt att sova.

Andelen elever i årskurs 9 som säger att någon har tafsat på dem någon gång ligger på ungefär 32 procent för tjejer och 11 procent bland killar. I Vingåker är andelen högst, 42 procent av tjejerna i årskurs 9 säger där att någon har tafsat på dem.

Oxelösund är den kommun med lägst andel med 27 procent. I gymnasiet är andelen tjejer som säger att någon har tafsat på dem högre, 42 procent. När det gäller killar finns ingen större skillnad.

Källa: Liv och Hälsa ung 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".